Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Bori gyógyforrások

Bori buzgók

       A földrajzának írói ajánlják a " félreeső Borin "a környéken fakadó ásványvízforrások által épített, " 80 méter magasságig emelkedő mészkőlerakódások " megtekintését. (Drozdy-Gyérffy,1908:9). A település határában található forrásokról Kacz László is megemlékezett rövid leírásában: "  A községtől nem messze , A Búr völgyében számos ásványos forrás van, melyet messze vidék bori buzgók néven ismer. A források vize kénes, vasas, sós, és mind szénsavas. Gyógyhatása elsőrendű, a környékbeliek szokták is használni." (1927:3)

       A gyógyforrásokról Hont megye hajdani levéltárosa, Hőke Lajos már 1869-ben cikket írt a Fővárosi Lapokban. Itt olvassuk az alábbiakat: " Az egyéb források közt kiemeljük a bori buzgót Bori falu határszélén. A forráskút egy négyszögölnyi széles, három lábnyi mély, vize igen hideg, de ha kibírod, a magyaradinál hathatósb, testedzőbb. Nem csak a csúz ellen bír gyógyerővel, de a lankadt tagokat is hatalmasan felfrissíti. Egy 64 éves öreg úr dicsekedett előttem, hogy fürdés után, mint a sas, megifjodva, fiatal tettekre hevülni érzi magát. " (72-73)

       A bori buzgóról tudnak a mai adatközlők is. Az 1928-ban szöletett Kovács Árpád elmondta, hogy még " iskoláskorában uis működtek a források a Búr völgyében, Szántó felé. Egyik felén volt a csípős hideg forrás, másikon a meleg víz. Sok koldus is eljött ide mankóval. Főleg reumára és lábfájásra használt. Volt ott egy bolgár is, aki zöldségeket termelt, azoknál szálltak meg a betegek " . A Búr-völgy mocsaras helyein egyébként sok nád termett, amit valamikor frissen lekaszáltak, s a jószággal etették. A patak vize hajdan malmot hajtott, a beltelektől nem messzirw működött több évtizeddel ezelőtt a bori vízimalom. S ha már a malmokról esett szó, hadd mondjuk el, hogy a falunak kitűnő szélmalma is volt, melyet a településen kívül, a lévai út mentén működtetett a Dalmady család még a második világháború előtt is.


 

ma 2019.09.15 van

ma Jolana névnapja van

Részletes naptár

webygroup

Slovenská verzia
Főoldal