Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Falutörténet

Miért éppen Bori?

        Bori nevének eredete kapcsán a névmitológus álltja, hogy a helység, amely ,, a Szeténél jobb felől az Ipolyba ömlő Búr-patak mellett települt ", a pataknévből kapta a nevét, vagyis annak -i képzős származéka. A víznév pedig a ,, bor-búr "  erdeifenyőből alakult. Arra a jelenségre ugyanis, hogy a magyarban puszta fanévből víznév válhat, akad más példa is. S azt a szakember kizárja, hogy a Bori helynév a régi Bor személynévnek az -i képzős származéka. Itt még a ,, táj névkörnyezete " - a Búr -patak, Kálnaborfő, tegzesborfő - is az első állítást erősíti meg.

       Pesty Frigyes Helynévtárába a falunévvel kapcsolatban ezt a leírást küldték a helybeli elöljárók:

 ,, E község emlegettetik Árnyék és Monorós, később Mogyorós Bori néven, és pedig azért, mert keletkezésekor két, egymással párhuzamban nyúló hegy lánczok tövében építtetvé, a honnét sz egyik hegy aljában a nap fel kelésekor 40-50 percz mulva süt és jön fel később mint az ellen oldalon, innét nyerte az Árnyék nevet, a más rész pedig előbben Monorós, később Mogyorós nevet viselvén azért, mert azon hegy oldal, mely alatt építtetett, mint egy mogyorófa erdőséggel be volt nőlve, és most is sok találhatik.- De jelenleg egyedül Bori néven ösmeretik mindenütt. " (1984:61)

        Bori neve az első oklevelekben Bory és Bury alakban egyaránt alőfordul. A Történeti összehasonlító helynévtár szerint 1773 táján Bory és Bóor alakban, 1808-ban Bory-Bori formában írják falu nevét. 1837-ben Bory, 1873-tól bori az írott alak. Kiss Károly Monográfiai vázlataiban (1879) s a református egyházközség más irataiban felbukkan a Nemesbori név is. 

        Jozef Novák tőrténész az önkormányzat részére készített kéziratos tanulmányában egy régi itteni pecsétnyomót ír le, melyen ez olvasható: ,, Nemes Bori helység 1790 ". A pecsét közepén egy pajzson a hármas halom felett karddal felvértezett félkar látható. A pajzs felső részén nyitott korona van oldaltakarókkal. A kutató ezt a pecsétnyomatot látta az 1867-1890 közti iratokon. Itt jegyezzük meg: a Magyar Országos Levéltárban őrzött pecsétnyomón a pajzs alsó részén látható az említett korona, s afelett van a kardot tartó felvértezett kar. A pecséten pedig ez olvasható : ,, Hont vármegye Bori község 1907 ". Szlovákul e falu helynevét írták Borynak, Borovnak és Borovcének is.

 


 

ma 2019.09.15 van

ma Jolana névnapja van

Részletes naptár

webygroup

Slovenská verzia
Főoldal