Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Jelenkor

Mozaikok a jelenből

         A község polgármestere 2008-ban Szúdy László, aki 1989-től tölti be tisztségét. Akkor vált külön a közigazgatás a szomszédos Szántótól. Az 1980-as évek elejétől Borinak ugyaniy nem volt önálló közdégi hivatala. A polgármester a Magyar Koalíció Pártjának képviseletében indult az utóbbi választásokon.

        Bori lakossága évtizedek óta stagnál, tehát nem emelkedik, de nem is fogy riasztóan. A helyi óvodát, melynek hivatalosan szlovák a nevelési nyelve, általában 10-11 gyermek látogatja. Az óvónő magyarul tud, s szükség szerint így is beszél a gyermekekkel. Az iskolakötelesek száma 55, s amennyiben a községben nincs kisiskola sem, a gyermekek a deméndi szlovák, vagy a lévai magyar iskolát látogatják.

        A faluban már nem működik a mezőgazdasági szövetkezet, amely Szántó, Dalmad és Bori földjein gazdálkodott. Elsősorban gabonatermesztéssle foglalkoztak, de volt egy melléküzemáguk is. Működik továbbá a Zlatner-féle építkezési vállalkozás, amely mintegy 22 munkást alkalmaz a helybeliek közül. van munkalehetőség a közeli Léván is, így a munkanélküliek száma alacsony.

        A községben egyetlen üres ház sincs, bár 17-et nem laknak állandóan. Ám az innen elszrmazottak birtokolják azokat, s hétvégi házként vagy nyaralóként használják. Tapasztalni a fiatalok visszavágyódását is, ezért a községi fejlesztési alapból, illetve a lakásigénylők anyagi hozzájárulásával nemrég 6 család részére társasház épült a faluaban később egy 8 családos társasház.

         A falu infrastruktúrája nem rossz.. Kielégítő az autóbuszközlekedés, 1996-tól  van a községnek gázvezetéke, készek a tervek a vízhálózathoz, s nemsokára vezetékes vize is lesz a falunak. Uniós támogatásból most készül a szennyvízhálózat terve.

        A község tagja a Borfő, Bori, Szántó, Dalmad, Deménd képezte Fehér-kő Mikroregiónak. Van a településnek szép kultúrháza és könyvtára, református és katolikus temploma, két magánkézben levő kastélya, több szép tornácos, kisnemesi háza, két vendéglője, üzlete, pincesora. nemrégiben még pékség is működött it, s volt a községnek múzeuma is. Jól szerepel a járási bajokság második osztályában a futballcsapat, beindult at asztalitenisz. A Csemadok szervezete viszont egykor tevékenyebb volt.

         A jövő szempontjából reménykeltő lenne, ha az itt élő polgárok egymásra találva, a múltat feltárva és megismerve, a jelen lehetőségeit számításba véve, összefogva indulnának a jövő felé. Nem könnyű vállalkozás ez egy megsebzett faluban, ám polgárainak nincs más lehetőségük

            


 

ma 2019.09.15 van

ma Jolana névnapja van

Részletes naptár

webygroup

Slovenská verzia
Főoldal