Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Katolikus egyház

Katolikus templom

      A falu Lisieux-i Szent terôz tiszteletôre emelt római katolikus templomát 1992-ben szentelte fel Tóth Domonkos püspök. Akkor még két nyelven hirdették itt az igét, ma már csak szlovák nyelvű istentiszteletekettart a templomban a szántói anyaegyház plébánosa. Ma Hengerič József a templom gondnoka. Az alapkövet 1990-ben szentelte meg az akkor Szlovákiában járt II. János Pál pápa.

       Az építményt Hengerič József rajzolta meg elkéépzelései szerint , mejd egy lévai építész elkészítette annak alapján a terveket. A téglalap alakú építmény sima mennyezetű, egyenes záródású, kis szentéllyel. A hajón két-két félköríves ablak látható, falait a keresztút keretbe foglalt képnyomatai díszítik. A faragott főoltár félköríves bemélyedésében a védőszent, Szent Teréz gipszszobra látható. A két ajtós szentségtartó szekrényt vésett búzakalászok és szőlőfürtök díszítik. Ugyancsak a szentélyben látható a Lourdes-i Szűzanya szobra. Az ambót egy ezüstös madonna-reliéf díszíti. A templomnak egy kis karzata is van. Alatta helyezték el Szent József szobrát. Van még a templomban egy keretbe foglalt Szűzanya és Szent Teréz-képnyomat is, a bejáratnál pedig egy ovális keretbe helyezett Jézus-kép függ a falon.

        A templom előtornya csúcsívbe végződik, piros bádog fedi. A templomkerti keresztet Hengerič József álítatta néhány éve az Isteni kegyeleméért.  ugyancsak a templomkertben épült meg a kisméretű lourdes-i barlang a Szűzanya és Bernadette gipszszobrával. A barlang anyaga temeskő, s néhány magyar nyelvű, fehér márványból készült haláltáblát is elhelyeztek benne.

   


 

ma 2019.09.15 van

ma Jolana névnapja van

Részletes naptár

webygroup

Slovenská verzia
Főoldal